Jordbærtærte vs. jordbærkage. Uge 4.

Det er sommer og højsæson for jordbær, men hvilken jordbærtærte/kage er den bedste? I denne uge er det blevet testet da jeg lavede en face-off mellem de to. På den ene side er der jordbærtærten, bestående af en mørdej, som bliver fyldt med noget marcipanfyld, toppet med chokolade, vaniljecreme og friske jordbær. På den anden side er der jordbærkagen, som består af mazarinkage bund, toppet med chokolade, vaniljecreme og friske jordbær. Jordbærtærten er den som minder mest om den man kan købe hos bageren, bare bedre 🙂 Den er vinderen her i familien med 7 stemmer ud af 7 mulige.

Det betyder dog ikke at jordbærkagen ikke er værd at kaste sig over. Den smager også rigtig lækkert, hvis man er på udkig efter en alternativ sommer/jordbærkage.

Lad mig høre hvilken der er jeres favorit 🙂

Jordbær kage øverst og jordbær tærte nederst.

Jordbærkage øverst og jordbærtærte nederst.

Jordbærtærte 

Ingredienser:
Mørdej:

  • 300 g. mel
  • 200 g. smør
  • 100 g. sukker
  • 1 æg

Fyld:

  • 200 g. smør
  • 200 g. sukker
  • 200 g. reven marcipan
  • 1 æg

Pynt:

  • 200 g. smeltet chokolade

Creme:

  • 2 1/2 dl sødmælk
  • 1 stang vanilje
  • 3 æggeblommer
  • 75 g sukker
  • 2 spsk. Maizena
  • 2½ dl. piskefløde

Pynt:

  • 500 g. jordbær

Fremgangsmåde:
Kom mel, smør, sukker og æg i en skål og ælt mørdejen sammen. Sæt dejen indpakket i køleskabet i en time.

IMG_3193

Fyld:
Pisk smør og sukker sammen. Tilsæt revet marcipan og et 1 sammenpisket æg.

IMG_3198
Rul mørdejen ud på et meldrysset bord og læg den i en smurt tærteform på ca 30 cm. i diameter

IMG_3200

læg fyldet på og bag den ved 200 grader C ca. 20 minutter.

IMG_3201

Pynt:
Afkøl kagen og pensel den med smeltet chokolade.

IMG_3210

Creme:

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mos kornene med lidt af sukkeret. Kom mælk,  vaniljesukkeret (der du netop har lavet) og vaniljestangen i en gryde, og bring det i kog under omrøring.

Æggeblommer g sukker kommes op i en skål og piskes hvidt og luftigt. Tilsæt marizena, dog uden at piske det i massen. Når vanilje-mælken koger, hældes den langsomt ned i æggemassen, under kraftig omrøring. Når det hele er blandet, kommes det tilbage i gryden. Kog nu vaniljecremen i et par minutter til den er tyknet, under konstant omrøring. OBS den brænder let på.

Kom den færdig kogte creme i en skål og dæk den med film. Sørg for at filmen ligger helt nede på cremen, for at undgå kondens. Stil cremen i køleskabet, i ca 3 timer, til den er helt kold.

Når cremen er kold, piskes fløden til skum. Pisk cremen kort igennem, og vend derefter flødeskummet forsigtigt i. Fordel den færdige creme på tærten.

Pynt med jordbær.

IMG_3222

Den færdige jordbærtærte :)

Tips:
Smelt evt. noget ribsgele og hæld den over jordbærrene.

Jordbærkage 

Mazarinbund:

  • 300 g marcipan
  • 300 sukker
  • 300 g blødt smør
  • 4,5 æg
  • 75 g mel

Bland marcipan og sukker sammen, evt i en foodprocessor. Kom smørret i lidt efter lidt. Tilsæt æggene under piskning og vend til slut melet i blandingen.

IMG_3196

Kom mazarinmassen i en smurt tærteform på ca 30 cm i diameter, og bag den ved 175° i 20 – 30 minutter. Den skal være gylden. Tjek om den er færdig med en kødnål (nålen skal komme ren op af kagen). Når den er færdig skal du køle fuldstændig af inden chokoladen kan komme på.

IMG_3202

Når kagen af afkølet pensles den med smeltet mørk chokolade.

IMG_3209

Vanillecreme

  • 2 1/2 dl sødmælk
  • 1 stang vanilje
  • 3 æggeblommer
  • 75 g sukker
  • 2 spsk. Maizena
  • 2½ dl. piskefløde

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mos kornene med lidt af sukkeret. Kom mælk,  vaniljesukkeret (der du netop har lavet) og vaniljestangen i en gryde, og bring det i kog under omrøring.

Æggeblommer g sukker kommes op i en skål og piskes hvidt og luftigt. Tilsæt marizena, dog uden at piske det i massen. Når vanilje-mælken koger, hældes den langsomt ned i æggemassen, under kraftig omrøring. Når det hele er blandet, kommes det tilbage i gryden. Kog nu vaniljecremen i et par minutter til den er tyknet, under konstant omrøring. OBS den brænder let på.

Kom den færdig kogte creme i en skål og dæk den med film. Sørg for at filmen ligger helt nede på cremen, for at undgå kondens. Stil cremen i køleskabet, i ca 3 timer, til den er helt kold.

Når cremen er kold, piskes fløden til skum. Pisk cremen kort igennem, og vend derefter flødeskummet forsigtigt i. Fordel den færdige creme på kagen.

Pynt:

  • Ca. 500 g jordbær

Skær  jordbærne i halve og pynt kagen.

Den færdige jordbærkage

Den færdige jordbærkage

God bagelyst

Om ikageform - Nini

Mit navn er Nini Blentved, jeg har en stor pasion for at være kreativ i det søde køkken. Jeg er 31 år, mor til 2, bor sammen med min bedre halvdel i vores dejlige villa, på landet ved vandet. Min helt store drøm er at kunne lave af mine kreativiteter.
Dette indlæg blev udgivet i Opskrifter, opskrifter i-j-k-l og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

En kommentar til Jordbærtærte vs. jordbærkage. Uge 4.

  1. Lone skriver:

    Nu var vi jo så heldige, at smage begge varianter Selvom de begge smagte dejligt, så vinder mørdejsbunden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *