Det er sommer og højsæson for jordbær, men hvilken jordbærtærte/kage er den bedste? I denne uge er det blevet testet da jeg lavede en face-off mellem de to. På den ene side er der jordbærtærten, bestående af en mørdej, som bliver fyldt med noget marcipanfyld, toppet med chokolade, vaniljecreme og friske jordbær. På den anden side er der jordbærkagen, som består af mazarinkage bund, toppet med chokolade, vaniljecreme og friske jordbær. Jordbærtærten er den som minder mest om den man kan købe hos bageren, bare bedre 🙂 Den er vinderen her i familien med 7 stemmer ud af 7 mulige.
Det betyder dog ikke at jordbærkagen ikke er værd at kaste sig over. Den smager også rigtig lækkert, hvis man er på udkig efter en alternativ sommer/jordbærkage.
Lad mig høre hvilken der er jeres favorit 🙂

Jordbærkage øverst og jordbærtærte nederst.
Jordbærtærte
Ingredienser:
Mørdej:
- 300 g. mel
- 200 g. smør
- 100 g. sukker
- 1 æg
Fyld:
- 200 g. smør
- 200 g. sukker
- 200 g. reven marcipan
- 1 æg
Pynt:
- 200 g. smeltet chokolade
Creme:
- 2 1/2 dl sødmælk
- 1 stang vanilje
- 3 æggeblommer
- 75 g sukker
- 2 spsk. Maizena
- 2½ dl. piskefløde
Pynt:
- 500 g. jordbær
Fremgangsmåde:
Kom mel, smør, sukker og æg i en skål og ælt mørdejen sammen. Sæt dejen indpakket i køleskabet i en time.
Fyld:
Pisk smør og sukker sammen. Tilsæt revet marcipan og et 1 sammenpisket æg.
Rul mørdejen ud på et meldrysset bord og læg den i en smurt tærteform på ca 30 cm. i diameter
læg fyldet på og bag den ved 200 grader C ca. 20 minutter.
Pynt:
Afkøl kagen og pensel den med smeltet chokolade.
Creme:
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mos kornene med lidt af sukkeret. Kom mælk, vaniljesukkeret (der du netop har lavet) og vaniljestangen i en gryde, og bring det i kog under omrøring.
Æggeblommer g sukker kommes op i en skål og piskes hvidt og luftigt. Tilsæt marizena, dog uden at piske det i massen. Når vanilje-mælken koger, hældes den langsomt ned i æggemassen, under kraftig omrøring. Når det hele er blandet, kommes det tilbage i gryden. Kog nu vaniljecremen i et par minutter til den er tyknet, under konstant omrøring. OBS den brænder let på.
Kom den færdig kogte creme i en skål og dæk den med film. Sørg for at filmen ligger helt nede på cremen, for at undgå kondens. Stil cremen i køleskabet, i ca 3 timer, til den er helt kold.
Når cremen er kold, piskes fløden til skum. Pisk cremen kort igennem, og vend derefter flødeskummet forsigtigt i. Fordel den færdige creme på tærten.
Pynt med jordbær.

Den færdige jordbærtærte 🙂
Tips:
Smelt evt. noget ribsgele og hæld den over jordbærrene.
Jordbærkage
Mazarinbund:
- 300 g marcipan
- 300 sukker
- 300 g blødt smør
- 4,5 æg
- 75 g mel
Bland marcipan og sukker sammen, evt i en foodprocessor. Kom smørret i lidt efter lidt. Tilsæt æggene under piskning og vend til slut melet i blandingen.
Kom mazarinmassen i en smurt tærteform på ca 30 cm i diameter, og bag den ved 175° i 20 – 30 minutter. Den skal være gylden. Tjek om den er færdig med en kødnål (nålen skal komme ren op af kagen). Når den er færdig skal du køle fuldstændig af inden chokoladen kan komme på.
Når kagen af afkølet pensles den med smeltet mørk chokolade.
Vanillecreme
- 2 1/2 dl sødmælk
- 1 stang vanilje
- 3 æggeblommer
- 75 g sukker
- 2 spsk. Maizena
- 2½ dl. piskefløde
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mos kornene med lidt af sukkeret. Kom mælk, vaniljesukkeret (der du netop har lavet) og vaniljestangen i en gryde, og bring det i kog under omrøring.
Æggeblommer g sukker kommes op i en skål og piskes hvidt og luftigt. Tilsæt marizena, dog uden at piske det i massen. Når vanilje-mælken koger, hældes den langsomt ned i æggemassen, under kraftig omrøring. Når det hele er blandet, kommes det tilbage i gryden. Kog nu vaniljecremen i et par minutter til den er tyknet, under konstant omrøring. OBS den brænder let på.
Kom den færdig kogte creme i en skål og dæk den med film. Sørg for at filmen ligger helt nede på cremen, for at undgå kondens. Stil cremen i køleskabet, i ca 3 timer, til den er helt kold.
Når cremen er kold, piskes fløden til skum. Pisk cremen kort igennem, og vend derefter flødeskummet forsigtigt i. Fordel den færdige creme på kagen.
Pynt:
- Ca. 500 g jordbær
Skær jordbærne i halve og pynt kagen.

Den færdige jordbærkage
God bagelyst
Nu var vi jo så heldige, at smage begge varianter Selvom de begge smagte dejligt, så vinder mørdejsbunden
hej 🙂
Kan man lave hele jordbærtærten lørdag aften også server den søndag til middag?
Mangetak på forhånd.
Hej Nikoline.
Jeg kan se det er nogle dage siden du har skrevet, jeg beklager mit sene svar. Men ja, jeg vil sagtens mene at den kan laves dagen i forvejen